NAL-presidenten ønsker mer prefabrikkerte løsninger i tre

Kim Skaara. Foto: NAL

Kim Skaara. Foto: NAL

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener tre i bygg passer utmerket til det norske klima. Han mener det må rettes et mye større fokus på at industrielt prefabrikkerte løsninger kan være godt fundert i god arkitektur.

Skaara deltar på den 2. nasjonale konferansen for fremragende norsk trearkitektur, der Norske arkitekters landsforbund (NAL) er medarrangør. I år setter konferansen et spesielt fokus på trearkitektur og skolebygg, og vil presentere det beste som er bygget i Europa.

– Det viktigste med denne konferansen som arrangeres den 11. juni er å skape en arena der vi kan synliggjøre de gode trearkitektoniske forbildene, dele erfaringer og bidra til økt forskning omkring trebruk i byggerier. Min kjepphest er at det må settes mye større fokus på at industrielle prefabrikkerte løsninger kan være godt fundert i god arkitektur. Tre passer veldig bra til dette. Dette viser industrien i enkelte andre land. Her tenker jeg spesielt på massivt tre, sier Kim Skaara.

Økt oppmerksomhet om trearkitektur
Hvorfor norsk trearkitektur har fått stor oppmerksomhet mener Skaara har sammenheng med den generelle interessen for norsk og nordisk arkitektur. Norsk arkitektur har lenge hatt solid et inntrykk, også i utlandet.

– Samtidig er tre vårt byggemateriale. Vi har lange tradisjoner med bygging av tre her i landet, derfor er vi på hjemmebane når vi arbeider med trearkitektur. Her har vi stor integritet  og når norske arkitekter bygger i tre er dette historisk forankret – helt tilbake til stavkirkene og vikingskipene, sier han.

De unge vil bygge i tre
– Mange av de unge arkitektene er opptatt av trearkitektur og ønsker å bygge i tre. – Det har sammenheng med at de er opptatt av miljø og bærekraft – eller holdbarhet som jeg også velger å kalle det. Mange ser at pussede murhus ikke alltid optimalt for vårt klima, der materialet fort slår sprekker og blir ødelagt. Tegl egner seg bedre, men vi har ikke så gode tradisjoner med det. Tre passer det norske klimaet godt, derfor egner trearkitektur seg  i det langsiktige holdbarhetsperspektivet. Det er noe de unge også ser, derfor vil de bygge hus i tre, sier Skaara.

Den nasjonale konferansen for trearkitektur
Målsettingen for Den nasjonale konferansen for trearkitektur er å være et viktig forum hvor næringen i hele verdikjeden fra skogen til bygget får faglig påfyll og inspirasjon, og øker bevisstheten om fremragende bruk av tre i arkitektur. Konferansen skal ha en sterk innovativ profil og legger vekt på å presentere innovasjonsresultater og det siste innen vitenskapelig publisering, i tillegg til andre nye prosjekter og produkter. Les mer